Bu aralar ne okuyorum?

Londra’ya geldiğimden bu yana keşfettiğime en çok sevindiğim şeylerden biri grafik tasarım kitapları… Malum, Türkiye’de bu konuda ciddi bir literatür oluşmuş değil. Kendi adıma konuşmak gerekirse, ben istediğim tasarım kitaplarını ancak Robinson gibi kitabevlerinden karşılayabiliyordum. Bir kaç on yıl önce grafik tasarımcıların yabancı kaynaklara nasıl ulaşabildiklerini düşünemiyorum bile…

Londra bu konuda oldukça iyi bir seviyede. Hemen her kitapçıda sanat ve tasarıma ayrılmış bir bölüm bulunuyor. Kimi kitapçılarda bu bölüm ufak, kimilerinde ise devasa büyüklükte… Tate Modern Müzesi’nin alt katındaki kitapçı neredeyse Kadıköy Alkım kadar büyük ve sadece sanat kitapları satıyor! Bunun dışında Kingston’da Borders adlı kitapçı da geniş bir bölüme sahip.

Tabi bu hazineden yararlanmasam olmazdı, ben de paraya kıyıp birkaç kitap aldım :)

Bunlardan ilki “Banksy: Wall and Piece”

Banksy ismini ara sıra duyup, işlerini görsem de bu kitabı alana kadar hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değildim. Keşke daha önce keşfedebilseymişim.

Banksy, bir sokak sanatçısı. Aslında dünya genelinde oldukça popüler bir isim, Amerika’da ve Avrupa’da oldukça iyi biliniyor. Anarşist ve espiritüel işleri oldukça başarılı… Birçok işine bakarken zekasına hayran kalıyorsunuz. Aldığım kitap da bu işlerin en iyilerinin derlendiği bir çalışma. Ben okurken çok keyif aldım.

İnternet sitesinden de birçok işine ulaşabilmek mümkün. Ziyaret etmeniz şiddetle tavsiye olunur.

Aldığım ikinci kitap: “Little People in The City”

Bu kitap da bir başka sokak sanatçısı “Slinkachu” tarafından hazırlanmış bir proje hakkında. Slinkachu, küçük maket figürleri gerçek sokaklara yerleştirip fotoğraflarını çekiyor, ve onları orada bırakıp gidiyor. Projenin güzelliği; gerçek hayatta dikkat bile etmeyeceğimiz sokak kenarları, kaldırım taşları, su birikintileri gibi sıradan mekanların birdenbire devasa setlere dönüştüğünü görmek. İnsan, bazı fotoğraflara bakıp duygulanmadan edemiyor.

İşlerin çoğuna şu blogdan, Blogspot’a ulaşamayanlar işlerin bir kısmına flickr adresinden, Slinkachu hakkında daha çok şey öğrenmek isteyenler de bir ropörtajına şuradan erişebilirler.

Aldığım son kitap, Stafen Sagmeister’ın “Things I Have Learned In My Life So Far” adlı kitabı.

Stefan Sagmeister, grafik tasarım alanında adını sıkça duyduğum isimlerden biri… Hatta onu “Tasarım Dünyasının Rock Starı” diye niteleyenler bile var. Yaptığı işlere göz atınca nedenini anlamak mümkün. İyi düşünülmüş aforizmalar, yaratıcı tipografi ve mükemmel uygulama ile birleşince orataya bakması keyif veren işler çıkıyor. Sagmeister, aynı zamanda Sagmeister, Inc. şirketinin kurucusu ve Rolling Stones için yaptığı albüm kapakları ile efsane olmuş bir tasarımcı.

Bu kitabında, hayatı boyunca öğrendiği şeyleri bir liste haline getirip, yaratıcı ve organik tipografi uygulamaları ile kitaplaştırmış. Kitabın tasarımı beni benden aldı. Yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz – umarım (youtube kapalı mı hala?). Kitabın sitesi de tipografik bir ilham kaynağı haline gelmiş durumda… Birçok farklı tasarımcı, kendi öğrendikleri şeyleri yine oldukça başarılı tipografik işler halinde dönüştürerek siteye yüklemişler. Siteye bir kez girdiğinizde, çıkana kadar bayağı bir vakit geçiyor.

Sagmesiter, işlerinin bir kısmını da TED konferansında sunmuş, onun linki de burada. Kitapla ilgili bir başka videoyu da vimeo’da buldum.

Uzaklardan selamlar :)


About this entry